Boreal Wellnessiltä oli tullut uutiskirje. En saanut linkattua sitä tähän, joten kopioin tekstin. Aiheena on ruokahimojen purkaminen. Ko. firmalla on muuten hyvinvointiin liittyviä kursseja ja luentoja pääkaupunkiseudulla sekä myös yksilöopastusta.

"Kukaan ei voi antaa sinulle viisaampia neuvoja kuin sinä itse." - Cicero

Ruokahimojen purkaminen

Kehosi on erittäin viisas. Se on aina töissä sinua varten, pumppaamassa    verta, se ei koskaan jätä sydämenlyöntejä väliin, se sulattaa minkä tahansa ruoan, jonka syöt ja pitää yllä tasapainoa. Tekeekö tämä luotettava, viisas bio-tietokone virheen, kun himoitset jäätelöä, hampurilaista tai suklaata? Johtuvatko ruokahimot tahdonvoiman tai itsekurin puutteesta? Haluaisin ehdottaa, että ruokahimot eivät ole ongelma. Ne ovat kriittisen tärkeitä informaationpaloja, jotka kertovat sinulle, mitä kehosi tarvitsee.

Tärkeää on ymmärtää miksi himoitset sitä mitä himoitset. Ehkä ruokavaliosi on liian rajoittava tai siitä puuttuu tärkeitä ravintoaineita. Ehkä elämäntapasi tuntuu tylsältä tai stressaavalta. Kehosi koittaa korjata epätasapainon lähettämällä sinulle viestin: ruokahimon. Makeanhimo saattaa tarkoittaa, että tarvitset enemmän proteiinia, enemmän liikuntaa, enemmän vettä tai enemmän rakkautta elämääsi. Avain sokerihimon lopettamiseen on ymmärtää mitä kehosi oikeasti tarvitsee ja antaa sille sitä.

Mikään kirja tai teoria ei voi kertoa sinulle mitä sinun tulisi syödä. Vain    tietoisuus kehostasi ja sen tarpeista voi sen tehdä. Kaikista suhteista elämässämme, suhteemme kehoomme on tärkein. Tarvitaan kommunikaatiota, rakkautta ja aikaa suhteen kasvattamiseksi kehomme kanssa. Kun opit tulkitsemaan kehosi tarpeita ja vastaamaan niihin, pääset luomaan syvän ja kestävän terveyden ja tasapainon.

Seuraavan kerran kun sinulla on ruokahimo, kohtele sitä kuin se olisi rakastava viesti keholtasi, eikä heikkous. Kokeile näitä vinkkejä vastata
kehollesi:

  • Juo lasi vettä ja odota 10 minuuttia.
  • Syö terveellisempi versio siitä mitä himoitset. Jos esimerkiksi himoitset makeaa, kokeile syödä enemmän hedelmiä tai makeita  vihanneksia tai juureksia.
  • Mikä elämässäsi on epätasapainossa? Onko jotain, mitä sinun pitäisi ilmaista, tukahdutatko jotain? Mitä elämässäsi tapahtui juuri ennen himon ilmaantumista?
  • Kun syöt ruokaa jota himoitset, nauti siitä, maistele; huomaa sen vaikutus. Tulet paremmin tietoiseksi ja vapaaksi päättämään haluatko sitä tosiaan seuraavalla kerralla.

Kuukauden ruoka: Luonnolliset makeutusaineet

Kuka meistä ei rakastaisi makeaa? Makea maku vapauttaa aivoissamme serotoniinia, hormonia, joka vastaa hyvinvoinnin tunteestamme ja
tyytyväisyydestämme. Mutta kun puhutaan makeutusaineista, kaikki eivät ole samanarvoisia. Prosessoiduilla makeuttajilla kuten valkaistulla sokerilla, glukoosi-fruktoosisiirapilla ja keinotekoisilla makeutusaineilla kuten aspartaamilla on sivuvaikutuksia ja terveysriskejä. Koska prosessoiduista sokereista on riistetty vitamiinit, mineraalit ja kuitu, ne voivat syöstä verensokerin ylös, joka usein johtaa ruokahimoihin sekä mielialojen ja energiatasojen vaihteluun. Sen sijaan luonnollisten ja erittäin vähän prosessoitujen makeuttajien käyttö voi vähentää makeanhimoja.

Tässä muutamia luonnollisia makeuttajia, joita voit käyttää ruoissa, juomissa ja leivonnassa. Koska ne ovat noin 1,5 kertaa makeampia kuin  prosessoitu sokeri, voit käyttää vähemmän. Löydät ne useimmista supermarketeista ja ekokaupoista. Kun korvaat reseptissä sokerin 
nestemäisellä makeuttajalla, vähennä muun nesteen määrää.

  • Hunaja
    • Kaikki tuntuvat rakastavan hunajaa, joka on yksi vanhimmista markkinoilla olevista makeuttajista. Hunajalla on erilainen maku riippuen lähdekasveista. Jotkut ovat hyvin tummia ja voimakkaan makuisia. Valitse pastöroimatonta hunajaa aina kun mahdollista, koska se on prosessoimatonta ja sisältää entsyymejä, vitamiineja ja mineraaleja.
  • Agave nektari
    • Agave tehdään uuttamalla ja puhdistamalla agave kaktuksen mehu. Se ei stimuloi insuliinin eritystä kuten muut sokerit, eikä siten aiheuta "sokerihumalaa". Se on maultaan miellyttävän kevyt ja mieto.
  • Vaahterasiirappi
    • Vaahterasiirappi on vaahteran mahlasta tiivistetty uute. Se antaa rikkaan, syvän maun ruokiin ja juomiin. Pidä huolta, että ostat 100 % vaahterasiirappia, etkä vaahteran makuista maissisiirappia. Kuten kaikissa makeuttajissa, luomulaatuiset ovat parhaita.